Antic Pany d'alarma Delator

Aquests enginyosos artefactes eren veritables trampes per caçar lladres, van ser nombroses les patents
que es van presentar, sobretot en el mercat francès. a mitjans del s. XIX.

Aquests personatges esperaven que els propietaris s'absentaran de la llar per poder cometre tranquil · lament les seves malifetes. No es podien imaginar l'ensurt, en el millor dels casos, que els esperava.

Al principi eren de foc real, però a causa dels nombrosos accidents que van causar es va crear una gran polèmica-de vegades els mateixos amos s'oblidaven de desactivar-i Gran Bretanya va ser el primer país que va canviar la reglamentació, prohibint que fossin de foc real i convertint, carregades només amb pólvora, en armes de fogueig. Això va tenir lloc a finals del s. XIX i va ser assimilat per la resta dels països europeus.Aquest enginyós pany d'alarma, marca Delator, va ser patentat el 12 de Febrer de 1903 amb el N º 119.349 per l'enginyer Sr Eulogi Charola i Urresti, persona que sempre va estar vinculada al món de les armes, i copresident de la signatura Charola, Anitua & Cia. (1896-1918).

El seu funcionament era senzill, s'introdueixen en les recambres dos cartutxos d'escopeta del calibre 12 i es col · loquen els disparadors en posició de tret. Girant una clau sortien dues barres del pany que eren les que efectuaven els trets. Aquestes havien de ser introduïdes de nou a la volta del propietari si no volia emportar-se un bon ensurt.

No es el nombre d'aquests panys que es van arribar a fabricar, però no devia ser molt gran la quantitat a causa de l'enutjós i poc fiable del seu sistema. Aquest és l'únic exemplar que conec i està fabricada en bronze i ferro.

Segons la factura que obra en el meu poder, va ser comprada per D. Juan Vázquez Pereiro, propietari de la Fàbrica de Xocolates La Proveïdora Gallega de la Corunya el 31 d'octubre de 1910 per un cost de 35 pessetes al Sr Leopoldo Martínez López, propietari al seu torn de la Ferreteria El Cadenat, situada al carrer de Sant Andreu d'aquesta ciutat.
Jesús Madriñán