Sorpresa: no m'han robat, m'han furtat


Encara que el títol d'aquesta entrada pot semblar irònic no ho és en absolut, es tracta d'un greu problema amb el que qualsevol de nosaltres pot topar: La diferència entre robatori o furt en un habitatge.

Cas real, d'aquesta mateixa setmana: Entrada en un habitatge proveït de porta blindada, elements antipalanca i pany de seguretat de reconeguda reputació.
S'apropien de tot el que pot interessar, incloses les claus del vehicle i altres.
En arribar a casa la propietària troba la porta normalment tancada, sense signes externs de violència i en introduir la clau només nota una petita resistència en girar. Quan per fi aconsegueix obrir es porta la desagradable sorpresa que tot està remogut, calaixos oberts i objectes per terra.
Després del lògic sobresalt el primer que pensa és que casa seva  és violable, que algú l'ha envaït i que, per tant, pot tornar a fer-ho en qualsevol moment. Trucada urgent a serraller per canviar el cilindre del pany i posterior denúncia i visita dels Mossos.

Bé, fins aquí tot correcte, molt desagradable però correcte. Ara comença el "via crucis".Corresponent avís a la companyia d'assegurances, posterior visita del pèrit (aquest cop estava jo present), moltes fotos i un sec "ja li comunicarem alguna cosa".
La veritat és que la persona afectada hi va haver un moment en què em va dir: "Sembla que el delinqüent sigui jo" ... No m'estendré perquè em sortiria del tema, però comparteixo la seva opinió.

Es pronuncia la companyia d'assegurances: "Senyora, això no és un robatori, és un furt ... No li han violentat el pany i, per tant, la seva pòlissa només li cobreix el 5% del valor robat".
Evidentment això, sense el canvi de bombí (crec recordar que uns 350 €) ni la resta d'accions que vostè hagi pres. Tampoc el canvi de pany del Traster (uns 120 €), ni el canvi de claus del seu vehicle o resta d'immobles, tot i que aquestes hagin estat sostretes de l'habitatge afectat.

Bé. El que acabo d'explicar agradarà o no, però és la realitat. i és una realitat amb la qual pot topar qualsevol persona.
Les tècniques d'obertura de portes no deixen d'avançar, lamentablement també per als lladres i tècniques com el ganzuado, el famós bumping (buscar a google i apareixeran milers d'enllaços) i altres que no cal detallar estan sent utilitzades més de el que tots desitjaríem.

Davant aquesta realitat el nostre consell és que s'assegurin que la seva pòlissa de robatori inclou el furt. Hi ha moltes possibilitats que no ho contempli, de manera que seria recomanable una visita al seu agent d'assegurances de confiança (que n'hi ha) i comentar-li el tema. Si això suposa una sobreprima valórin-la i segurament decidiran que se'ls apliqui. Almenys sabran que estan realment coberts davant les sostraccions.

Pel que fa a la seguretat del pany hi ha diverses entrades al blog que poden orientar, tot i que els avancem que el millor és incorporar algun element que complementi el ja existent i que sigui necessari forçar o trencar per entrar.